Inteligenta, geniul au un pret: singuratatea si nefericirea

inteligentaMarile genii ale lumii, de la Eminescu la Einstein, au dus o viata destul de grea, bantuita de singuratate si de clipe in care fericirea era privita mai degraba ca o iluzie decat ca un sentiment ce se putea „abate” asupra omului. In timp s-a observat ca oamenii cu un coeficient de inteligenta mai mare decat cel mediu au tendinta sa se izoleze, sa comunice mai putin si sa priveasca nefericirea ca pe o normalitate. Ca sa sustina aceasta teorie destul de tulburatoare, doi cercetatori, unul de la Scoala Londoneza de Economie, altul de la Universitatea de Management din Singapore au venit cu ipoteza potrivit careia abilitatile sociale de baza, capatate in trecutul antic, sunt factori cheie in atingerea fericirii. Se stie ca interactiunea sociala repetata, socializarea ii face pe oameni mai fericiti.

Ei bine, cei doi cercetatori neaga practic ipoteza universal valabila si spun ca oamenii inteligenti care socializeaza des cu prietenii incep sa nu mai fie multumiti de viata pe care o duc. Fericirea moderna este destul de complicata de explicat si de inteles, insa la baza ei sta teoria savanei, conform careia ceea ce crea senzatia de satisfactie oamenilro primitivi creeaza si astazi satisfactie oamenilor moderni. Ce anume e diferit in viata moderna fata de viata „primitiva”? E simplu, spun cercetatorii, densitatea populatiei si numarul de interactiuni ale individului cu cei din jurul sau. Rezultatele studiului amplu facut de cercetatori au scos la iveala faptul ca oamenii care stau in orase cu populatie foarte mare tind sa nu fie asa de satisfacuti de viata dusa. Socializarea mai frecventa, pe de alta parte, influenteaza pozitiv satisfactia resimtita. Satisfactia redusa este cauza pentru care cei cu un coeficient mai mare de inteligenta socializeaza mai des, interactiunea lor cu cei din jur este mai frecventa. In orasele mici fericirea auto-raportata tinde sa aiba valori mai mari decat in cazul oraselor mai mari, metropolelor.

Alta diferenta intre omul din trecut si cel din prezent tine de creierul sau. Stramosii nostri aveau creierul adaptat doar vanatorii si culegerii, puteau trai in savana africana, traiau in grupuri de 150 de persoane. Interactiunea lor sociala era foarte importanta pentru supravietuire, pentru gasirea hranei, preparea mancarii. Adaptarea la viata moderna se realizeaza mai simplu daca oamenii sunt mai inteligenti, insa discrepanta intre aspiratiile catre teluri inalte si cele legate de trecutul evolutiv ar putea fi mai mare.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *