Frica de a vorbi in public

frica-de-a-vorbi-in-publicCred ca macar o data am fost impusi de situatie sa iesim si sa vorbim in fata unui public. Foarte multi oameni se confrunta cu frica vorbitului in public, este ceva foarte raspandit, ceva comun si studiat de catre cercetatori. Vorbitul in public a reprezentat o bariera pentru mine un timp indelungat. Cred ca aveam si eu « simptomele » traditionale : emotii de nedescris, transpiratie, imi pierdeam cuvintele, nu ma puteam concentra, mi se parea ca toti ma privesc ciudat, ca se crapa pamantul sub picioarele mele.

Cum am depasit aceste bariere? Nu am stat sa studies literature de specialitate, sa ma documentez, sa caut diferite metode de a-mi infrunta frica. Totul a venit de la sine, de fapt, a venit prin expunere constanta in fata unui public, prin antrenament, pana cand am inceput sa-mi stapanesc din ce in ce mai bine corpul, limbajul verbal, para verbal. Am inceput sa analizez oamenii din fata mea, sa-mi dau seama de reactiile lor si sa ma pot adapta lor.

In scurt timp a inceput sa-mi placa, sa ma simt stapana pe situatie, sa simt ca acela-i locul meu, exact acolo, unde sunt indreptati ochii publicului. Am inceput sa-mi asum cu placere atat discursurile pe care le aveam de prezentat, cat si rolul de moderator sau orice atceva care presupunea sa ies in fata oamenilor. Dupa care am inceput sa interactionez uc publicul, sa initiez un dialog, care a fost, de asemenea o parte interesanta a acestei experiente.

Desigur, sunt multe tehnici prin care poti sa-ti imbunatatesti abilitatile de discurs si de prezentare in fata unui public. De exemplu, daca ai foarte mare emotii este recomandat sa-ti intinzi mainile orizontal si sa respiri profund sau sa mesteci o guma. Deoarece in timpul luarii mesei, corpul se linisteste si se relaxeaza, atunci cand mesteci o guma inainte de a iesi in fata publicului, corpul tau percepe « luarea mesei » ca pe o stare de securitate, de aceea se simte mult mai relaxat.
Pentru un bun vorbitor, exercitiile de incalzire a vocii sunt indispensabile. Ar parea ca nu poti sa imbunatatesti mare lucru cu aceste exercitii, principala problema se pune in depasirea emotiilor, insa nu este tocmai adevarat. Exercitiile de incalzire a vocii iti ofera multiple avantaje in discurs si o mult mai buna disctie.

Un alt element pe care eu il apreciez foarte mult in public speaking este propriul stil discursiv. De fapt, stilul celui care vorbeste, este important in toata amploarea sa, nu doar in materie de limbaj verbal sau nonverbal, vizand atitudinea vorbitorului, stilul vestimentar, proximitatea spatiala cu publicul sau.

Ziceam ca nu am apelat la carti sau alte materiale pentru a-mi imbunatati abilitatile de speaker, insa am ales domeniul “Stiintelor ale comunicarii”, unde, inevitabil am studiat material ce tin de argumentare, limbajul trupului si alte lucruri interesante, la care nu stai sa te gandesti daca nu tin de domeniul tau de activitate.
Domeniul argumentarii este unul deosebit de pasionant. Am avut ocazia sa urmez cateva cursuri de argumentare ale unui profesor exceptional din Belgia. In cadrul cursurilor am avut ocazia sa analizam diverse modele de argumentare, care isi au aplicatia si in viata cotidiana, de exemplu in publicitate. Am studiat tipologiile de argumente, precum si argumentele defectuoase, lipse de continut rational. A fost o perioada de-a dreptul productiva si captivanta.

Cu toate ca am ajuns sa studiez si literatura in domeniul vorbitului in public, oricum raman la prima si cea mai productiva tehnica, pe care o recomand tuturor : practica. Oricat de mult nu as fi citit despre cum sa vorbesc in fata oamenilor, cum sa stau, ce sa fac cu mainile, nimic nu mi-ar fi fost util, daca nu as fi pus-o in practica. De fapt, 80% din ceea ce am invatat, am invatat experimentand, dandu-mi seama de reactiile corpului meu si gasindu-mi pozitia care ma avantajeaza, analizandu-mi inflexiunile vocii si incercand sa fiu mai atent la aceste aspecte data viitoare. In cazul vorbitului in public – practica e ceea ce te antreneaza cel mai mult.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *