Edith Warthon si ale sale nuvele

edith

Nuvela a fost pentru Edith Warton unul dintre genurile preferate (a scris in total 86 de nuvele si povestiri). Nuvelele ei sunt o chintesenta a modului in care vede lumea si viata, conceptia sa artistica. Universul acestor proze este in general societatea americana a epocii, inchistata in prejudecati si o existenta plata, in care dramele sunt provocate de incercarea unor indivizi de a salva aceasta lume.

Valoarea acestor scrieri sta in finetea si inteligenta investigarii fondului sufletesc al personajelor sale, intuitiile ce privesc rezolvarea conflictelor, dovedind o profunda cunoastere si intelegere a celor mai complicate procese sufletesti. Tehnica narativa este una de larga respiratie, fara precipitari, cu popasuri indelungi in crearea atmosferei, in motivarea atitudinilor de viata, si mai cu seama in construirea proceselor sufletesti, a proceselor de constiinta care modifica resorturile psihice dand nastere la rasturnari de valori spectaculoase.
Este o proza specific feminina, dar in care se simte spiritul muscator, neindurator si rece atunci cand sunt atacate vulgaritatea, rautatea, imoralitatea si lasitatea.

In viitoarele mele planuri legate de lectura am decis sa ma dedic literaturii feminine. Am ramas profund impresionata de jurnalele lui Anais Nain si Simone de Beauvoir si recent, de cateva nuvele ale lui Edith Warton, care mi-au cazut intamplator in mana: “Piatra de incercare”, “Bucuria umple casa”,”Naluca”, “Diagnosticul”. Din biografia ei reiese ca opera scriitoarei ramane caracteristica pentru o anume perioada din dezvoltarea literaturii americane, aceea a trecerii spre proza moderna, reprezentata cu stralucire dupa anii douazeci de: Fitzgerald, Hemingway, Faulkner si altii.

 

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *