Discutia de dupa o criza a copilului – un factor ignorat de multi

criza-copiluluiCand furtuna se potoleste si criza a trecut,, luati copilul aproape si vorbiti despre ceea ce s-a intamplat. Manifestati intelegere fata de frustrarea lui si ajutati-l sa-si exprime sentimentele in cuvinte, spunand ceva de genul, -”Ai fost foarte furios pentru ca mancarea nu era asa cum ai fi vrut, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii derajam pe altii, trebuie sa spui ce nu iti place”. Ajutati-l sa inteleaga ca va obtine rezultate mai bune exprimandu-se in cuvinte. Spuneti cu un zambet, -” Imi pare rau ca nu te-am inteles. Acum, cand nu mai tipi, inteleg ce vrei.”

Incercati sa anticipati situatiile care ar putea duce la crize de isterie. Fiti atenta la situatiile care pot declansa crizele de isterie si faceti-va un plan pentru a le face fata, in functie de situatie. Daca se produc cand ii este foame, luati gustari cu dumneavoastra. Daca are probleme de a trece de la o activitate la alta, anuntati-l cu blandete inainte de schimbare. Avertizandu-l ca urmeaza sa parasiti locul de joaca sau sa va asezati la masa (- Vom manca atunci cand tu si tati terminati de citit povestea ) ii dati o sansa sa se adapteze in loc de a reactiona violent. Copilul se lupta pentru independenta lui, deci oferiti-i optiuni oricand este posibil. Nimanui nu-i place sa i se spuna tot timpul ce trebuie sa faca. Spunand – “Ai vrea cartofi sau morcovi?” in loc de aspune – “Mananca morcovii!” ii veti da senzatia de control asupra situatiei.

Tineti cont de cate ori spuneti – nu. Daca va dati seama ca ziceti – nu, tot timpul, probabil ca puneti un stres inutil asupra amandurora. Incercati sa va – inmuiati un pic si sa va alegeti mai bine bataliile. V-ar distruge intr-adevar programul faptul ca mai stati cinci minute la locul de joaca? Si oare ii pasa cuiva ca micutul are manusi desperecheate?

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *