Descoperiri uluitoare din 2015 despre care probabil ca nici nu ai auzit

adnPrintarea ADN-ului. Tehnologia printarii 3D a creat o noua industrie, unica, una care printeaza si vinde… ADN. Cu toate ca printarea e folosita generic peste tot, nu prea e un termen cu proprietate pentru a descrie ce se intampla in realitate. E mai degraba vorba de o editare, o corectare si nu de printare. Milioane de parti din ADN puse pe bucatele metalice sunt scanate de computer, care la randul sau are sarcina sa le culeaga doar pe cele care pot sa replice ADN-ul in forma lui exacta, fara erori de „codare”.

Un fel de laser „impusca” fiecare structura micuta ADN si aduna toate partile ca-ntr-un puzzle pentru a fi mai apoi regrupate in ce forma doreste clientul. In viitor, cu un calculator se pot asambla noi fiinte doar asa, in joaca. Pericolul mare este sa nu ne ducem spre biohacking si sa avem niste hackeri ai ADN-ului care pot sa determine distrugeri de pana la mii de ori mai mari decat o bomba nucleara. Clientii primari ai acestei noi tehnologii sunt companiile producatoare de medicamnte si cercetatorii. Suedezii au mers si mai departe cu printarea 3D a ADN-ului si au folosit un lant ADN ca sa creeze un iepuras. How sweet, go, swedish, go! Origami cu ADN, cum numesc aceasta traznaie, pare a fi un truc cool pentru o petrecere, dar poate avea si aplicatii medicale, o metoda mai eficienta de administrare a medicamentelor. Procesul poate fi folosit pentru a face structuri mai rezistente care nu se vor mai „sparge” in corpul uman.

Nanoboti care „lucreaza” in creaturi vii. In 2015, in domeniul roboticii s-a intamplat un lucru revolutionar. O echipa de cercetatori din America au anuntat ca au finalizat primele teste in care nanobotii au fost folositi pentru a rezolva o anumita sarcina in creaturi vii. Creaturile erau soricei de laborator. Odata ajunsi in organismul uman, nanorobotii au inceput calatoria spre stomac, dupa care au livrat niste fulgi de aur direct in stomac. Tesuturile stomacului nu au fost afectate la finalul procedurilor, demonstrand in acest fel ca e un proces sigur pentru animale si ca ingestia de nanoboti nu le face rau. Mai multe bucatele de aur au ramas in stomac decat atunci cand au fost ingerate in mod obisnuit. In viitor, medicamentele ne vor fi administrate cu ajutorul nanobotilor. Motoarele masinariilor sunt facute din zinc, cand intra in contact cu acizii din stomac se produce o reactie si apar bule de hidrogen care ii ajuta pe robotei sa inainteze ca niste motoare pline cu kerosen. Motoarele se dizolva in acidul stomacului spre final. Desi exista de 10 ani, tehnica s-a aplicat pe animale vii de abia in 2015. In viitorul apropiat robotii de mici dimensiuni vor fi folositi pentru a localiza si a trata o mare varietate de boli.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *