De la moarte la viata lunga si frumoasa

Ori e vorba de cea mai mare descoperire din lumea medicala, ori e cea mai ingrozitoare apocalipsa sf. Oricum ar fi, invierea unui mort, trezitul la viata dupa moarte cerebrala clara poate fi ceva cu adevarat socant. Desi americanii sunt pionieri in acest proces de revitalizare cand corpul e la 10 grade Celsius si nu are activitate cerebrala, cardiaca, sangele nu mai circula, lucrurile sunt ceva mai complicate.

In experimentele facute pe animale, oamenii de stiinta au pus corpul in hipotermie terapeutica, tot sangele din corp a fost inlocuit de solutie salina, metabolismul se opreste, operatiile se pot face fara probleme fara sa existe riscul de privare de oxigen in cazul tesuturilor. Cand sangele e inlocuit si corpul se incalzeste, inima bate o data, apoi corpul e si mai cald si inima bate cum trebuie. Deja se doreste incercarea tehnicii si pe subiecti umani care au suferit impuscaturi grave.

In paralel, un alt proiect, ReAnima, isi propune sa reinvine pacientii aflati in moarte cerebrala utilizand o combinatie de tehnici moderne. Acestea presupun injectarea de lanturi proteice in coloana vertebrala si celule stem in creier, urmate de terapie cu laser transcraniana si stimulare electrica a terminatiilor nervoase. S-a primit deja OK-ul pentru testele clinice asa ca in viitor moartea nu va mai fi o problema.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *