De la filosofi la oameni simpli si teama de uitare

Explicand stiintific viata sociala, Marx si Engels au insistat indeosebi asupra radacinilor sociale  – primordiale si determinante – ale religiei. Ei au aratat ca teama, ignoranta au contribuit fara indoiala la aparitia religiei, dar nu au constituit factorul fundamental. Numai teama si ignoranta nu sunt suficiente, intrucat se cer la randul lor explicate. Elementul determinant este factorul material, conditiile vietii materiale. Evidentiind importanta fundamentala a factorului material in explicarea fenomenelor de constiinta, Marx, Engels si Lenin au scos la iveala atat adevarata cauza a genezei si mentinerii religiilor, dar au indicat si caile si mijloacele care ii fac posibila disparitia. Ei au aratat ca disparitia fenomenului religios este posibila doar o data cu inlaturarea relatiilor de exploatare a omului de catre om, deci in conditiile oranduirii socialiste. Dar, au subliniat adesea clasicii marxism-leninismului ca religia nu dispare de la sine odata cu inlaturarea relatiilor de exploatare. 

Trebuie dusa in continuare o munca neintrerupta de educare ateista, stiintifica, de raspandire a culturii in mase. In cadrul procesului de formare si dezvoltare a constiintei socialiste a oamenilor muncii intr- o tara, proces organizat si condus de catre partid, educatia ateist-stiintifica ocupa un loc important. ,,Marxism-leninismul, precum si propria noastra experienta – arat tovarasul Nicolae Ceausescu in expunerea la adunarea festiva organizata cu prilejul aniversariia 45 de ani de la crearea P.C.R. – demonstreaza ca daca viata materiala determina constiinta oamenilor, in acelasi timp viata spirituala joaca un rol deosebit de important in asigurarea mersului inainte al societatii, in infaptuirea maretelor idealuri ale oamenilor muncii’.

De aceea, unul din elementele de baza ale activitatii politice-educative desfasurate de partid in randul maselor este propagarea larga a conceptiei materialiste despre lume si viata a clasei muncitoare. Alaturi de toti oamenii muncii, tineretul participa activ la edificarea socialismului in patria noastra. Pe tineri ii caracterizeaza inca si in ziua de azi interesul viu pentru ceea ce se petrece in jurul lor. Unde trebuie sa caute ei raspunsul la chestiunile care-i framanta in asa fel incat constiinta lor sa prinda imaginile corecte ale realitatii din jur, sa fie scutita de rataciri si deformari?
Exista un singur izvor-stiinta. Interpretarea stiintifica a naturii, a societatii si psihicului uman, care a fost posibila datorita acumularii treptate de experienta practica si de intelepciune umana, este singurul mod corect de a intelege realitatea, viata, faptele; ea ofera temeiul durabil al activitatii omenesti, al orientarii ei drepte spre implinirea idealurilor si nazuintelor de viitor. A fost o deosebita valoare indemnul adresat tinerilor din patria noastra de catre tovarasul Nicolae Ceausescu: ,,…sa manifeste o atitudine intransigenta fata de tot ceea ce este perimat si retrogradat in viata sociala fata de conceptiile inapoiate, mistice, sa fie propagator activ al stiintei, sa lupte pentru triumful ideilor marxism-leninismului, pentru triumful socialismului si comunismului”.

Ei bine, daca in ziua de azi nu mai ducem lipsa de libertate mascata, putem cu mana pe inima sa declaram alte lipsuri, iar lista incepe sa fie scrisa cu litere mari care contureaza numai si numai ideea de incoerenta si deficienta intelectuala.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *