Cand Yalom scrie capodopere

Am citit de curand o carte incredibila. Se numeste ”Minciuni pe canapea” si este scrisa de Irvin Yalom, doctor in psihiatrie si unul dintre cei mai renumiti scriitori de literatura de specialitate. De altfel, una dintre cartile sale, Plansul lui Nietzsche a si fost ecranizata, filmul cu acelasi nume fiind lansat in 2007.

In Minciuni pe canapea, Yalom incearca sa arate cat de umani si vulnerabili pot fi si cei care cunosc atat de bine oamenii si comportamentele lor, asa cum sunt terapeutii. De cele mai multe ori, avem impresia ca terapeutii, psihologii sau psihiatrii nu cum cum sa fie dusi de nas, pentru ca ei cunosc in detaliu natura umana, felul in care oamenii gandesc si actioneaza si mecanismele de gandire care functioneaza sau nu in mintea lor. Uitam insa un lucru esential, ca toti acestia sunt oameni si tot ceea ce stiu, stiu bazat pe niste teorii si teoreme create tot de oameni. De la un punct incolo, psihicul uman nu poate fi decat banuit, intuit, fara a avea insa pretentia ca descifrarea personala este si cea matematic corecta.

In Minciuni pe canapea este vorba despre experienta a 2 terapeuti, extrem de buni si renumiti fiecare, cu o etica personala ireprosabila fiecare, dar care au metode de terapie diferite. Evident, fiecare dintre cei doi crede ca metoda sa este cea corecta. Cei doi mai cred si ca nivelul la care au ajuns ii face capabili sa spuna dintr-o privire cateva lucruri despre un om, sa ii faca un portret care, evident, este si conform cu realitatea. Insa, pe parcursul cartii, Yalom ii pune pe cei doi in situatia in care ii face sa vulnerabili, usor de pacalit, de dus de nas, adica le scoate la suprafata acea umanitate, bazandu-se doar pe trasaturile lor de caracter. Practic, ce face Yalom este sa arate ca fiecare dintre noi avem un calcai al lui Ahile si ca mereu va exista cineva care va intui foarte bine punctul acesta si va profita de el, daca acest lucru ii aduce lui vreun beneficiu. Daca ar trebui sa spun ce este Minciuni pe canapea, daca este o carte psihologica sau un roman, as spune asa: Minciuni pe canapea este intai de toate o carte psihologica foarte bine scrisa, profunda, cu personaje bine conturate si tot intai de toate este un roman spumos, savuros, surprinzator.

 

FacebookGoogle+Twitter

One thought on “Cand Yalom scrie capodopere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *